ENDODONTIA

Ce este Endodontia?

Endodonția este acea ramură a medicinii dentare care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul afecțiunilor pulpei dentare și a structurilor anexe acesteia (scoaterea nervului) .
Pulpa dentară este reprezentată de țesutul moale aflat în interiorul dintelui (canalele dentare), respectiv de vase de sânge, nervi și țesut conjuctiv.

Când este nevoie de un tratament endodontic?

Necesitatea tratamentului endodontic apare odată cu îmbolnăvirea ireversibilă a pulpei dentare, respectiv a inflamației acesteia din cauza microbilor care o invadează.
Infecțiile pulpare apar, cel mai frecvent, din cauza cariilor profunde sau de mari dimensiuni, traumatismelor dentare, fisurilor și fracturilor dentare sau afecțiunilor parodontale. Bacteriile care pătrund prin crăpăturile dintelui distrug treptat pulpa acestuia, duc la infecția și slăbirea osului și, în final, la pierderea dintelui. Netratate, inflamația sau necroza pulpei unui dinte se pot extinde și la țesuturile din vecinătate.

Simptomele pot fi variate:

  • durere (spontană, pulsatilă, surdă) care se extinde sau nu la zonele învecinate maxilarului;
  • sensibilitate atunci când mușcați sau mestecați, sau la temperaturi ridicate și scăzute;
  • durere inexplicabilă la un dinte tratat în trecut;
  • decolorarea dintelui;
  • apariția unei umflături în dreptul dintelui (fistule gingivale);
  • ganglioni umflați din jurul gâtului și al capului.

Atunci când unul dintre aceste semnale apar, prezentarea la medicul stomatolog devine urgentă. Atenție însă, în unele cazuri boala poate evolua aproape asimptomatic, ajungând să fie surprinsă în faze avansate de evoluție, în urma unui consult de rutina clinic și radiologic.

+4 0759072512

Suna-ne acum!

Program zilnic

Luni - Vineri: 9:00 - 20:30